Topic: Z jakiego materiału powinny być wykonane woreczki na chleb?

Zastanawiam się czy dla jakości chleba nie jest obojętne to, w co się go pakuje? Chodzi mi o to, czy do pakowania chleba powinno stosować się jakiś specjalny rodzaj woreczków, czy też pieczywo można przechowywać w każdym rodzaju foli?

Re: Z jakiego materiału powinny być wykonane woreczki na chleb?

Myśle, że to bez znaczenia. W praktyce jednak chleb zwykle pakowany jest do woreczkow zrobionych z grubszej foli, bo tak jest zwyczajnie bezpieczniej i wygodniej. Taki woreczek trudniej przerwac, a jak nie ma dostepu powietrza do srodka, to chleb tak szybko nie wyschnie. Dlatego wszystkie krojone chleby sprzedawane są wlasnie w woreczkach z takiej grubszej foli.

Re: Z jakiego materiału powinny być wykonane woreczki na chleb?

Zajrzyj sobie tutaj http://tripak.pl/oferta/worki-na-chleb/. Na stronie masz napisane, że woreczki na chleb powinny być wykonane z foli PP Cast lub z foli polietylenowej. Nawet jest zdjęcie. To taka grubsza folia. Na pewno nie raz spotkałaeś się z chlebem pakownaym właśnie w tego typu woreczki. Tego jest pełno w każdym większym markecie. W małych piekarniach chleb zwykle lezy na półkach bez opakowań, i najwyżej ekspedientka podaje ci woreczek, żebyś miał w co go włożyć.

Re: Z jakiego materiału powinny być wykonane woreczki na chleb?

A ja najczęściej wybieram takie papierowe torebki, bo wydaje mi się że są bardziej naturalne.

Re: Z jakiego materiału powinny być wykonane woreczki na chleb?

Do pakowania produktów spożywczych musi być uzywana odpowiednia folia. Tak jak ktoś wyżej napisał, najlepiej jak jest to folia typu PP albo LDPE. Zresztą ten podany wyżej adres to strona producenta opakowan spożywczych do pieczywa, firmy Tripak Piotr Jarosiński. Kto jak kto, ale oni chyba wiedzą w co można pakować pieczywo.